Szerencsés névválasztás – Starbucks

Starbucks kezdetek : A hetvenes évek elején három fiatal jó barát Jerry Baldwin angoltanár, Zev Siegl történelemtanár, és Gordon Bowker író Washington államban , Seattleben nyitottak meg egy üzletet ahol eleinte jó minőségű kávébabot zsákos kivitelben és más kiegészítőket terveztek eladni . Hamarosan továbbgondolták az üzletet és maguk kezdték őrölni a kávét . Majd következett a kávé főzés és ezt követően már megnyitották az első kávézójukat . Starbucks

Az alapítók először a nagy sikerű Moby Dick regény hajónevét fontolgatták Pequod de szerencsére az egyik alapító elutasította ezt a nevet és így inkább a hajó első tisztjének nevét a Starbuck-ot választották .

A cég márka – Starbucks – ekkor még nem volt mindenki által ismert . Az ismertség felé akkor meneteltek amikor stratégiai megállapodást kötöttek az Apple – val . Az ötlet abból jött , hogy a Starbuck fokozni szerette volna a kávéházi élményt . A kávéházakban szóló zenét meg lehetett venni . Az Apple létrehozta az iTunes storen belül a starbuck entertainment részt amin keresztül vásárolhattak zenéket a kávéház látogatói .

A még nagyobb ismertséget a cégnek a részvények bevezetése hozta el . A tőkebevonás segítségével megkezdődhetett a Starbuck kávéházak terjeszkedése .

Ebből a kis sztoriból jól láthatjuk , hogy nem mindegy milyen nevet választunk cégünknek . Ha beszélni kezdünk egy kávézóról akkor furcsán hangzana az , hogy üljünk be a Peguadba de sokkal menőbb és könnyebb megjegyezni a Starbuck nevet .

Felhasznált irodalom :

Richard Branson – A Virgin módszer

Wikipédia

Starbuck hivatalos weboldala

Ajánlat az oldalunkról : Egy Magyar garázstörténet

Related Posts