A szemszárazságot gyakran a számítógépes munka okozza!

A számítógép, a laptop mindennapjaink szerves részét képezik. Számos előnyük mellett azonban negatív hozadék is velük jár. A modern kor civilizációs megbetegedései között nemcsak a gépelésből és az egérhasználatból fakadó alagút-szindrómák szaporodtak el, hanem bizony a száraz szem szindróma is. Miről van szó esetében? Hogyan lehetséges a panaszokat enyhíteni? Munkát kell-e váltanunk ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek? (Szemszárazság)

A kép csak illusztráció ! A kép forrása : Pexels

A szemszárazság gyakran arra vezethető vissza, hogy a PC használata közben elfelejtünk pislogni. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a könnyfilm védi a látószervet, és nedvesen tartja annak felszínét. Nem véletlen, hogy gyakran szúró, égő érzéssel jelentkezik a probléma. Sokszor erőteljes könnyezés társul hozzá, amivel a szem igyekszik kompenzálni a pislogás hiányát. Elsősorban tehát érdemes tudatosan figyelni arra, hogy pislogj. Előfordul, hogy ez már nem elég, ilyenkor kerülnek szóba a különféle műkönnyek, szemcseppek. A recept nélkül kapható készítmények hatékony segítséget kínálnak, és akár meg is szüntethetik a kellemetlenséget. Hasznos, ha időnként pihenteted a szemeid, és legalább húszpercenként a távolba nézel, felállsz, jársz egyet, így nem folyamatosan a monitorra meredsz majd.

Ha mégsem így történne, akkor érdemes a szemészet mellett letenni a voksot. A várólisták minden korábbinál hosszabbak, ezért jó ötlet lehet magánúton szakembert keresni. A szemszárazság hátterében akár a könnycsatorna megbetegedése is állhat, ezért fontos, hogy lásson hozzáértő. A könnyezés egyébként arra is felhívhatja a figyelmet, hogy esetleg látásoddal van gond. Az akár napi 8-10 órán keresztül számítógép előtt végzett munka szemüveg viselését is szükségessé teheti. A megfelelő szemészet időpontra foglalási lehetőséggel áll rendelkezésedre, így nem kell órákat várnod, míg végre sorra kerülsz az állami rendszerben.

Az időmérésről írt cikkünk is érdekelheti !

Related Posts