A Swatch zseniális lépése a 80′ években

Marketing esettanulmánynak szánom ezt a kis cikket . Történt, hogy a Swatch órák a nyolcvanas években nem örvendtek nagy népszerűségnek . Sőt mondhatni egyre kevesebben vásárolták . Zseniálisan oldották meg . De előbb nézzük meg a történetüket a kezdettől .

Swatch bolt valahol a világban . A kép csak illusztráció ! A kép forrása : Youtube

Az 1983 -ban indult útjára a Ernst Thomke, Elmar Mock és Jacques Müller által alapított cég . Akkoriban kvarcválság volt és ezért ők mechanikus órákat kezdtek el gyártani . Az első 12 darabos óra kollekciójuk nagy sikernek örvendett hazai pályán . Jacques Irnigert bízták meg a marketing feladatokkal . Ő korábban a Nestlé és Colgate -nek is dolgozott ebben a pozícióban , tehát nagy tapasztalattal állt neki a feladatoknak . Agresszív marketinged folytatott ami meg is hozta az eredményt . 1985-ben Nicolas G. Hayek megszerezte a többségi részesedést a cégben és átváltoztatta a cég nevét Swatch Group ra .

Na, de nézzük csak mi történt a 80′ években még . A Seiko kvarcórái elárasztották Europát és ezért a mechanikus órák gyártói nagy gondba kerültek . Hirtelen ó divatúvá , elavulttá váltak . Erre válaszul született meg a Swatch óra . Kelet egy olyan óra amely egyszerre divatos és meg is fizethető . Az új óragyártó órái 25-30 dolláros áron forogtak viszont nem valami szép színekben . Ekkor jött a képbe Franz Sprecher akkori marketing igazgató az új ötlettel .

Franz azt nyilatkozta, idézem : „Az első kollekció nem volt túl jó . Ekkor jöttem én az ötlettel , hogy mi nem órát árulunk , hanem divat kiegészítőt ” Innentől kezdve a cég a szivárvány minden színében gyártani kezdte az órákat . Évente 48 különböző mintás terméket bocsátottak ki és ez szinte minden öltözékhez jól passzolt . Voltak akik túlzásba is esek és egyszerre két három órát is hordtak . A siker titka , hogy megtalálták azt a rést amit senki nem szolgált ki . A fiatalok imádták ezeket az órákat .

A női ruhákról írt cikkünk is érdekelheti !

Related Posts